Krem a’la Speculoos

 In Przepisy

Speculoos to kruche, lekko korzenne ciastka, tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w grudniu. Na ich bazie wymyślono krem, który można spotkać pod różnymi nazwami – krem Speculoos, krem ciasteczkowy czy Spread Biscuit. Niestety ten dostępny w sklepach to w głównej mierze cukier, mąka pszenna i olej.

Na szczęście można go zrobić w szybki i łatwy sposób samemu, korzystając tylko z naturalnych składników 🙂

 

Składniki:

  • 1/2 puszki białej fasoli konserwowej,
  • 10 sztuk daktyli suszonych (można dać więcej lub mniej, w zależności od pożądanego poziomu słodkości),
  • 3-4 łyżki mleka sojowego lub innego niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.

 

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie fasolę z puszki dokładnie opłukać.
  3. Daktyle zmiksować (można dolać trochę wody z moczenia jeśli blender nie ma dużej mocy).
  4. Następnie dodać fasolę, mleko roślinne i przyprawy (podane ilości są przykładowe, można dowolnie eksperymentować).
  5. Zmiksować wszystko na gładki krem.
  6. Dodawać do deserów, naleśników, tostów lub zajadać łyżeczką 🙂
Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się