Speculoos to kruche, lekko korzenne ciastka, tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w grudniu. Na ich bazie wymyślono krem, który można spotkać pod różnymi nazwami – krem Speculoos, krem ciasteczkowy czy Spread Biscuit. Niestety ten dostępny w sklepach to w głównej mierze cukier, mąka pszenna i olej.
Na szczęście można go zrobić w szybki i łatwy sposób samemu, korzystając tylko z naturalnych składników 🙂
Składniki:
- 1/2 puszki białej fasoli konserwowej,
- 10 sztuk daktyli suszonych (można dać więcej lub mniej, w zależności od pożądanego poziomu słodkości),
- 3-4 łyżki mleka sojowego lub innego niesłodzonego mleka roślinnego,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilkanaście minut.
- W tym czasie fasolę z puszki dokładnie opłukać.
- Daktyle zmiksować (można dolać trochę wody z moczenia jeśli blender nie ma dużej mocy).
- Następnie dodać fasolę, mleko roślinne i przyprawy (podane ilości są przykładowe, można dowolnie eksperymentować).
- Zmiksować wszystko na gładki krem.
Dodawać do deserów, naleśników, tostów lub zajadać łyżeczką 🙂