
Składniki na ok. 350 ml:
- 300 g daktyli
- ok. 200 ml mleka roślinnego
- 75 g orzechów laskowych
- ok. 60 g kakao
- 2-3 łyżki inuliny
Wykonanie:
- Daktyle wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, tak by były zanurzone w całości, podgrzewamy (wtedy daktyle szybciej namiękną). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru mleka.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy orzechy laskowe, prażymy je, co chwila mieszając, aż skórka zacznie odchodzić. Należy uważać, by nie przypalić orzechów- wtedy staną się gorzkie. Przekładamy na zamykanego plastikowego pojemnika lub słoika z zakrętką i energicznie potrząsamy. W ten sposób powinniśmy pozbyć się większości łupinek.
- Daktyle, obrane orzechy, inulinę i kakao umieszczamy w pojemniku do miksowania i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możecie dolać trochę mleka z daktyli. Kakao radzę dodawać po łyżce i próbować na bieżąco jaka proporcja słodkości do gorzkości wam odpowiada najbardziej