Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
- 200 g mąki żytniej pytlowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki erytrolu
- 2 banany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżeczka olejku waniliowego
- 2 szklanki mrożonych owoców – u nas borówki
Budyń: Można użyć podwójnej porcji bezglutenowego, bezcukrowego budyniu waniliowego. Proponujemy, aby budyń posłodzić erytrolem i ugotować go na napoju roślinnym. Albo zrobić domowy budyń jaglany. Do tego potrzebujemy:
- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej,
- szklankę napoju roślinnego,
- banana,
- 3-4 łyżki erytrolu
- łyżeczkę olejku waniliowego.
Wykonanie:
Wszystkie składniki budyniu miksujemy. Masę możemy dosłodzić do smaku. Zagnieść składniki na ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać do wyrobienia odrobinę wody. Wyrobionym ciastem wyłożyć formę. Posypać owocami i wyłożyć na wierzch masę budyniową. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.