III Gala Krzepcy Bez Cukru za nami! Słodziliśmy sobie dobrym słowem i zarażaliśmy szczęściem bez cukru, które jest naturalne i autentyczne:) Byli z nami celebryci, sportowcy, pisarze, podróżnicy, restauratorzy, blogerzy – ponieważ coraz więcej osób przekonuje się, że cukier NIE krzepi! Były także całe rodziny, z młodszymi i starszymi pociechami, jako że to ich zdrowie jest najbardziej zagrożone przez nadmiar wszechobecnego, przetworzonego jedzenia… Mamy nadzieję, że pokazaliśmy im, że można inaczej…
Unikalne statuetki Krzepcy bez cukru trafiły do trojga wspaniałych:
- Dr Witaminka – dietetyk dziecięcy wraz z całą dietetyczno-artystyczną Rodziną! Pani Joanna Neuhoff – Murawska pracuje w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” oraz promuje zdrowie w wielu programach radiowych i telewizyjnych. Jest specjalistką od otyłości, insulinooporności i innych powikłań i problemów trawiennych. Zajmuje się także nauką, aktualnie pisze doktorat. Dla najmłodszych podopiecznych stworzyła świat dr Witaminki, która poprzez zabawę uczy je zdrowych wyborów i namawia do sportu. Dr Witaminka to także projekt rodzinny: mąż Zbyszek to Profesor Nutka od lat grający i komponujący dla dzieci. Ośmioletni Grześ – Pan Dietetyczek to kochany syn dr Witaminki. Ten młody człowiek jest nieustająca inspiracją, partnerem w tworzeniu audycji dr Witaminka w Polskim Radiu Dzieciom i współautorem książek z serii dr Witaminka. Bez niego nic by się nie zadziało! To jego dziecięcy sposób patrzenia na świat pobudza wyobraźnię dr Witaminki i prof. Nutki. Z kolei córka Ola tworzy ilustracje do książek dr Witaminki. Są jeszcze Maja, która gra na gitarze basowej na koncertach promujących zdrowy styl życia oraz Zuzanna – wokalne wsparcie. Wszystkich mieliśmy okazję zobaczyć na scenie!
- Beata Pawlikowska Autorka poczytnych książek opowiadająca historie, których chce się słuchać! Podróżniczka, pisarka, dziennikarka, tłumaczka, fotografka, ilustratorka książek. Pani Beata wydała 6 książek na temat zdrowego odżywiania, w tym 5-tomowy cykl „W dżungli zdrowia”. Pani Beata tak się wypowiada o cukrze:”Biały cukier to chemicznie zmodyfikowany mały fragment większej całości, który nie ma żadnych hamulców. Wpada do twojego organizmu i natychmiast przedostaje się do krwi. Twoja trzustka wpada w panikę i zaczyna wydzielać zwiększoną ilość insuliny, żeby ten nagły atak cukru zneutralizować. To jest ten moment, kiedy odczuwasz chwilę przyjemności i wydaje ci się, że masz więcej siły. Ale tylko ci się wydaje, bo dzielna insulina już uporała się z nadmiarem cukru i to w tak radykalny sposób, że prawie cały znikł. To znaczy nie znikł, ale został przez nią upchnięty gdzie się dało – w twoich komórkach i w wątrobie. A co się nie zmieściło, trudno, musiało zostać zamienione na tłuszcz. I ten tłuszcz zostaje w magazynie pod twoją skórą, a ty się dziwisz dlaczego znowu przytyłeś. (…)” Jest weganką i promotorką tego sposobu odżywiania w swoich książkach kucharskich, m.in.: „Moje zdrowe przepisy” (2014), „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę” (2015), „Pyszna książka kucharska” (2016). Całkowicie się zgadzamy z tą wypowiedzią Pani Beaty: „Bogatym jest ten, kto jest wdzięczny za to, co już ma. Bo szczęściem nie jest fakt posiadania wielkiej ilości rzeczy, ale umiejętność i możliwość ich wykorzystania.”
- Rafał Majewski – mistrz boksu i występów artystycznych, głos samego Elvisa Presley’a! Warszawski sportowiec, bokser, społecznik, Walka wręcz towarzyszy mu już od szkoły podstawowej, gdzie musiał toczyć wiele pojedynków, jak twierdzi z dwóch powodów: ponadprzeciętne powodzenie u dziewcząt oraz jego rozmiary. W wieku 18 lat zaczął trenować w piaseczyńskim klubie kick-boxing. Z samym boksem spotkał się bardzo późno, bo miał już blisko 28 lat ale szybko robił postępy i zaczął marzyć, by zostać zawodowym pięściarzem. Nie poddawał się i dążył do swojego celu. Rozmawiał z różnymi ludźmi, próbował wielu perswazji, bezskutecznie. Któregoś dnia na dziesiątki, może setki wysłanych wiadomości Rafał doczekał się jednej, jedynej odpowiedzi i to od pięściarza światowej renomy. W mailu przeczytał: „Słuchaj jak jesteś taki dobry, napisz do mojego trenera, on Ciebie sprawdzi i zobaczy, czy się nadajesz czy nie. Oczywiście Rafał napisał niezwłocznie i pozwolił sobie na końcu dodać: „Tomek Adamek sugerował mi, żebym się do Pana zgłosił.” Pan Andrzej Gmitruk nie potraktował obojętnie kogoś, kto zgłasza się do niego z polecenia jego najlepszego zawodnika. I tak można powiedzieć, trochę podstępem, Rafał znalazł się tam gdzie chciał. Jak twierdzi po latach, wcale mu to się nie opłacało, bo miał połamany nos, wielokrotnie zwichnietą szczękę, popękane żebra i często było tak, że po 9 minutach sparingu z mistrzem świata, musiał się kurować kilka tygodni. Ale było warto, bo to było jego marzenie, a marzenia nie muszą się opłacać!! Marzenia są po to, by je spełniać. Nie spelnione zostawiają zadrę w sercu. Boks trenuje do dzisiaj; obecnie w Żoliborskiej Szkole Boksu, okazjonalnie toczy pojedynki. Nie używa cukru od ośmiu – dziewięciu lat, co wcale nie przeszkadza mu w uprawianiu sportu – a wręcz pomaga!
Bezcukrowy Patent odbiera Magdalena Borgus z Kina Luna
Bezcukrowy Patent odbiera Krystyna Chami z Hali Gwardii
Nowe Miejsce Wolne od Cukru – Lemon Tree z Kielc
Przekazaliśmy też Bezcukrowe Patenty na ręce:
Magdalena Borgus z Kino Luna – za pokazy filmu „Cały ten cukier” dla ponad 3 000 osób, zawsze z prelekcją dietetyka w ramach programu „Kino wychowuje zdrowe pokolenie”.
Krystyna Chami z Hala Gwardii – za wiele inicjatyw prozdrowotnych, w tym Słodki Tydzień Bez Cukru i I Galę Krzepcy Bez Cukru 2017, finały WOŚP z biciem rekordu słodyczy bez cukru 2018 i 2019.
Zaś Certyfikat Miejsca Wolne od Cukru trafił do Pozdrowienia Bistro – Lemon Tree z Kielc! To restauracja, catering oraz bezglutenowa i bezcukrowa cukiernia/piekarnia. Specjalizują się w potrawach zdrowych, bez cukru, bez chemicznych dodatków, bezglutenowych, wegańskich. Tak mówią o sobie: „Naszą uwagę skupiamy mocno na dążeniu do bycia eko, zero waste, robimy to nie tyle dla siebie, ale dla naszych dzieci, kolejnych pokoleń, a przede wszystkim dla naszej pięknej planety, na której mamy szczęście żyć. Nasze deserki i soczki sprzedajemy w szklanych opakowaniach, sałatki pakujemy w opakowania tekturowe, zamiast jednorazówek mamy torby papierowe i papierowe słomki. Jednak nie to jest najważniejsze, największe szczęście czujemy wtedy, gdy nasi Goście zaszczepiają się od nas tym działaniem i potrafią przynosić nam papierowe torby do kolejnego użytku, czy butelki i słoiki. To jest wspaniałe jak wspólnie można iść w zacnym kierunku. Z pozdrowieniami Kasia i Krzysztof”. Miejsca Wolne od Cukru używają tylko zdrowe zamienniki cukru rekomendowane przez dietetyków Fundacji.
Galę żywiołowo poprowadzili Przyjaciele Fundacji – Agata Swornowska i Maciej Rock, który statuetkę Krzepkiego odebrał 2 lata temu. Na Gali pojawiła się także Katarzyna Błażejewska – Stuhr Krzepka Bez Cukru z 2018 roku! Nie obyło się bez charytatywnego akcepntu – podczas mini-aukcji zebraliśmy 3 880 zł na rzecz wychowanków Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Ochota z pomocą Fundacja Dobrych Inicjatyw.
Na zakończenie zagrały – a raczej zagrzmiały – gongi! Fundacyjne trio muzyków, dietetyków i fundatorów to Agnieszka Wiśniewska, Janusz Wiśniewski, Andrij Romaniw. Słodka Uczta była tak pyszna, że nie został po niej najmniejszy okruszek! Na szczęście codziennie możemy wstąpić do Leonardo Verde, Słodki Bez, Chude Ciacho Warszawa czy zamówić coś z Get Green – są to certyfikowane lokale wolne od cukru, które zapewniają poczęstunek podczas każdej Gali. Także wolontariusze Fundacji przygotowali zdrowe słodkości dzięki produktom otrzymanym od Bakra – zdrowie prosto z natury, Primavika oraz Kubara – Dobra Kaloria.
Z całego serca dziękujemy wszystkim obecnym i do zobaczenia za rok!