Krzepkie i Krzepcy Bez Cukru
Kiedy Melchior Wańkowicz stworzył swoje słynne hasło „Cukier krzepi” w 1931 r., statystyczny Polak zjadał ok. 10 kg cukru rocznie i to nie w wysokoprzetworzonych produktach, jakie znamy ze współczesnych sklepów.
Dzisiaj zjadamy ok. 30-40 kg cukru dodanego rocznie, 30 łyżeczek dziennie – nie chodzi tu tylko o sacharozę w cukierniczce, ale o dodatki do żywności: wyizolowaną fruktozę, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstrynę, laktozę, słód jęczmienny, cukier trzcinowy, karmel, itd. Cukry proste w tej postaci znajdują się w ponad 70% artykułów spożywczych na sklepowych półkach!
Dlatego Rada Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru od 2017 roku nadaje honorowe tytuły Krzepkiej / Krzepkiego Bez Cukru tym osobom z życia publicznego, które poprzez osobisty przykład inspirują innych do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, a ponadto propagują świadomość szkodliwego wpływu cukru na zdrowie i jakość życia człowieka.
Coroczna Gala Krzepkich Bez Cukru jest świętem całych rodzin – dorosłych i dzieci, którzy chcą żyć słodko, zdrowo i szczęśliwie, w wolności i samoświadomości, jakie daje zdrowy styl życia.

Galeria Krzepkich Bez Cukru:
III Gala Krzepcy Bez Cukru 2019:

Beata Pawlikowska – polska podróżniczka, pisarka, dziennikarka, tłumaczka, fotografka, ilustratorka książek. Pani Beata wydała 6 książek na temat zdrowego odżywiania, w tym 5-tomowy cykl „W dżungli zdrowia”.

Rafał Majewski – Warszawski sportowiec, bokser, społecznik. W wieku 18 lat zaczął trenować w piaseczyńskim klubie kick-boxing. Z samym boksem spotkał się bardzo późno, bo miał już blisko 28 lat ale szybko robił postępy i zaczął marzyć, by zostać zawodowym pięściarzem. Boks trenuje do dzisiaj, obecnie w Żoliborskiej Szkole Boksu , okazjonalnie toczy pojedynki. Nie używa cukru od ośmiu – dziewięciu lat, co wcale nie przeszkadza mu w uprawianiu sportu – a wręcz pomaga!

Dr Witaminka – dietetyk dziecięcy. Joanna Neuhoff-Murawska. Pani Joanna pracuje w Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” oraz promuje zdrowie w programach: Pytanie na śniadanie, Kawa czy herbata?, Dzień Dobry TVN i w Polskie Radio. Jest specjalistką od otyłości, insulinooporności i innych powikłań i problemów trawiennych. Zajmuje się także nauką – jest autorką lub współautorką ponad 30 prac naukowych oraz książek popularnonaukowych dla dzieci.
II Gala Krzepcy Bez Cukru 2018:

Oktawia Nowacka
Oktawia Nowacka – sportsmenka, medalistka igrzysk olimpijskich w Rio de Janeiro i zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i mistrzostw Polski w pięcioboju nowoczesnym, weganka

Agnieszka Kopczyńska
Agnieszka Kopczyńska – autorka bloga Aga ma smaka – żyj i jedz zdrowo specjalistka ds. żywienia i dietetyki, trenerka i wykładowczyni.

Katarzyna Błażejewska
Katarzyna Błażejewska – Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, mama dwóch synów, autorka książek: Odżywienie dzieci mądre i zdrowe, KOKTAJLE dla zdrowia i urody, Gotujemy pełną parą, Uczta dla maluszka; blogerka.
I Gala Krzepcy Bez Cukru 2017:

Malka Kafka
Malka Kafka – businesswoman, startuperka, restauratorka i promotorka zdrowego życia, założycielka Tel Aviv Food & Wine, który to lokal jako pierwszy w Warszawie otrzymał certyfikat Miejsca Wolnego od Cukru w marcu 2016.

Maciek Rock
Maciek Rock – prezenter muzyczny i ojciec trójki dzieci, który z całą Rodziną pokazuje, że szczęśliwe i słodkie życie bez cukru jest możliwe.

Piotr Henschke
Piotr Henschke – organizator wielu festiwali i wydarzeń kulturalno-kulinarnych, gdzie promuje roślinne, bezcukrowe – zdrowe odżywianie.