KRZEPKIE I KRZEPCY BEZ CUKRU

 In Projekty

Kiedy Melchior Wańkowicz stworzył swoje słynne hasło „Cukier krzepi” w 1931 r., statystyczny Polak zjadał ok. 10 kg cukru rocznie i to nie w wysokoprzetworzonych produktach, jakie znamy ze współczesnych sklepów. Dzisiaj zjadamy ok. 30-40 kg cukru dodanego rocznie, 30 łyżeczek dziennie – nie chodzi tu tylko o sacharozę w cukierniczce, ale o dodatki do żywności: wyizolowaną fruktozę, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstrynę, laktozę, słód jęczmienny, cukier trzcinowy, karmel, itd. Cukry proste w tej postaci znajdują się w ponad 70% artykułów spożywczych na sklepowych półkach!

Dlatego Rada Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru od 2017 roku nadaje honorowe tytuły Krzepkiej / Krzepkiego Bez Cukru tym osobom z życia publicznego, które poprzez osobisty przykład inspirują innych do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, a ponadto propagują świadomość szkodliwego wpływu cukru na zdrowie i jakość życia człowieka. Coroczna Gala Krzepkich Bez Cukru jest świętem całych rodzin – dorosłych i dzieci, którzy chcą żyć słodko, zdrowo i szczęśliwie, w wolności i samoświadomości, jakie daje zdrowy styl życia.

 

Galeria Krzepkich Bez Cukru:

II Gala Krzepcy Bez Cukru 2018:

Agnieszka Kopczyńska – autorka bloga Aga ma smaka – żyj i jedz zdrowo specjalistka ds. żywienia i dietetyki, trenerka i wykładowczyni.

 

Oktawia Nowacka – sportsmenka, medalistka igrzysk olimpijskich w Rio de Janeiro i zdobywczyni Pucharu Świata, medalistka mistrzostw Europy i mistrzostw Polski w pięcioboju nowoczesnym, weganka

 

Katarzyna Błażejewska – Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, mama dwóch synów, autorka książek: Odżywienie dzieci mądre i zdrowe, KOKTAJLE dla zdrowia i urody, Gotujemy pełną parą, Uczta dla maluszka; blogerka.

 

I Gala Krzepcy Bez Cukru 2017:

Malka Kafka – businesswoman, startuperka, restauratorka i promotorka zdrowego życia, założycielka Tel Aviv Food & Wine, który to lokal jako pierwszy w Warszawie otrzymał certyfikat Miejsca Wolnego od Cukru w marcu 2016.

 

Maciek Rock – prezenter muzyczny i ojciec trójki dzieci, który z całą Rodziną pokazuje, że szczęśliwe i słodkie życie bez cukru jest możliwe.

 

Piotr Henschke – organizator wielu festiwali i wydarzeń kulturalno-kulinarnych, gdzie promuje roślinne, bezcukrowe – zdrowe odżywianie.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się