Kuleczki pełne wapnia

 In Przepisy

Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 5 dużych łyżek sezamu,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 8-10 daktyli suszonych niesiarkowanych (lub przepłukanych, namoczonych i odcedzonych),
  • 1 szklanka mleka ryżowego fortyfikowanego (lub innego),
  • 0,5 szklanki migdałów.

Wykonanie:

Siemię lniane, sezam i migdały zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu, a następnie zmieszać z wiórkami. Zmielić / zblendować daktyle na gładką (lub niegładką) masę. Suche składniki połączyć z mlekiem i daktylami. Wszystko dokładnie zmieszać i uformować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 150 stopni przez ok. 20-25 minut (termoobieg). Wyciągnąć, kiedy skórka kuleczek delikatnie się spiecze. Jeść po ostygnięciu. 🙂

Autorka: Agnieszka Kopczyńska

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!