Ta sałatka zaskoczy Cię nieoczywistymi połączeniami. Słodkie owoce, chrupiąca sałata i szparagi oraz lekko słona soczewica… Całość stanowi połączenie, któremu dosłownie nie można się oprzeć! A do tego to pełnia sezonowych smaków i witamin.
Składniki na całą miskę:
- 1 op. ulubionej sałaty lub mixu sałat,
- 2 pomarańcze,
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 0,5 kg świeżych truskawek,
- garść migdałów,
- 1/2 szklanki gotowanej soczewicy (u mnie czarna),
- 1 łyżeczka oliwy,
- odrobina octu balsamicznego,
- świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odkrywamy zdrewniałe końcówki i pieczemy do miękkości w 180 st. C. Lekko studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na połówki lub ćwiartki. Sałatę myjemy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Polewamy odrobiną oliwy i delikatnego octu (może być balsamiczny lub jabłkowy). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.