Lekki torcik tiramisu

 In Przepisy

Składniki:
(na 8 kawałków)

Biszkopt z amarantusa (średnicy 20 cm):

  • 3 szklanki ekspandowanego amarantusa Dobra Kaloria (90 g),
  • 2 jajka (120 g),
  • 3 łyżki ksylitolu (30 g).

Masa à la mascarpone:

  • 75 g kaszy jaglanej,
  • 400 ml + około 70 ml mleka 1,5%,
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g),
  • 1 kostka twarogu półtłustego (250 g),
  • ekstrakt / aromat waniliowy.

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso),
  • 1 łyżeczka ksylitolu (5 g),
  • 1 łyżka amaretto,
  • 70 ml wody,
  • 1 łyżka kakao (5 g).

 

Wykonanie:

Biszkopt z amarantusa:

  1. Nastawić piekarnik na 170°C. Jajka rozbełtać widelcem z ksylitolem, dodać amarantus i bardzo dokładnie wymieszać.
  2. Masę nałożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić

Masa à la mascarpone:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia.
  2. Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

Złożenie tortu:

  1. Zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić. Dodać amaretto.
  2. Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Przykryć drugą połówką biszkoptu, nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę. Schłodzić przez parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.

 

Wartość odżywcza 1 kawałka:

  • energia: 190 kcal
  • białko: 12,3 g
  • tłuszcze: 5 g
  • węglowodany: 18,6 g
  • błonnik: 1,1 g

Do tego przepisu wykorzystaliśmy ekspandowany amarantus firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Gosia
    Odpowiedz

    Czy ten torcik najlepszy jest na drugi dzień czy od razu po zrobieniu?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      I taki i taki jest smaczny 😉 Bezpośrednio po zrobieniu masa jest jeszcze trochę płynna, ciężko go ładnie pokroić, ale potem fajnie tężeje w lodówce.

Leave a Comment