Lekki torcik tiramisu
Składniki:
(na 8 kawałków)
Biszkopt z amarantusa (średnicy 20 cm):
- 3 szklanki ekspandowanego amarantusa Dobra Kaloria (90 g),
- 2 jajka (120 g),
- 3 łyżki ksylitolu (30 g).
Masa à la mascarpone:
- 75 g kaszy jaglanej,
- 400 ml + około 70 ml mleka 1,5%,
- 4 łyżki ksylitolu (40 g),
- 1 kostka twarogu półtłustego (250 g),
- ekstrakt / aromat waniliowy.
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso),
- 1 łyżeczka ksylitolu (5 g),
- 1 łyżka amaretto,
- 70 ml wody,
- 1 łyżka kakao (5 g).
Wykonanie:
Biszkopt z amarantusa:
- Nastawić piekarnik na 170°C. Jajka rozbełtać widelcem z ksylitolem, dodać amarantus i bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę nałożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić
Masa à la mascarpone:
- Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia.
- Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
Złożenie tortu:
- Zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić. Dodać amaretto.
- Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Przykryć drugą połówką biszkoptu, nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę. Schłodzić przez parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
Wartość odżywcza 1 kawałka:
- energia: 190 kcal
- białko: 12,3 g
- tłuszcze: 5 g
- węglowodany: 18,6 g
- błonnik: 1,1 g
Do tego przepisu wykorzystaliśmy ekspandowany amarantus firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.
Recommended Posts
Showing 4 comments
Czy ten torcik najlepszy jest na drugi dzień czy od razu po zrobieniu?
I taki i taki jest smaczny 😉 Bezpośrednio po zrobieniu masa jest jeszcze trochę płynna, ciężko go ładnie pokroić, ale potem fajnie tężeje w lodówce.
Lekki to ten torcik nie jest.. Szukałam przepisów bez cukru dla diabetyków, ale może należało może wspomnieć, że zarówno amarantus ekspandowany jak i kasza jaglana mają bardzo wysokie indeksy glikemiczne, co sprawiło że po zjedzeniu tego teoretycznie bezcukrowego ciasta wartości mierzone po godzinie przekroczyły normy.. NIE WSKAZANE DLA DIABETYKÓW!! A w takim razie po co ksylitol?
Pani Paulino, lekki odnosi się tutaj do kaloryczności. Nasza strona nie jest skierowana do osób z cukrzycą, podobnie jak nie wszystkie przepisy bez cukru są wskazane dla diabetyków. Nigdzie nie ma informacji, że jest to przepis wskazany osobom z cukrzycą, więc to, że Pani go zrobiła, to Pani własna decyzja. Fakt, że kasza jaglana i amarantus mają wysoki indeks glikemiczny, ale mają również wysoką wartość odżywczą, dlatego nie wszyscy muszą je eliminować.