Lekkie ciasto Kinder Country

 In Przepisy

Ciasto inspirowane popularnym batonikiem w lekkiej i dużo zdrowszej wersji. Na bazie kaszy jaglanej, z niewielką ilością tłuszczu, bez cukru, a z użyciem niesłodzonego napoju roślinnego będzie w 100% roślinne – odpowiednie dla alergików.

 

Składniki:

(na 8 porcji)

  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki mleka / niesłodzonego napoju roślinnego,
  • 80 g erytrolu,
  • 2 szklanki chrupek orkiszowych słodzonych melasą Eko Produkt (50 g),
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao.

 

Wykonanie:

  1. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku aż będzie miękka (około 15 minut). Gorącą kaszę zmiksować na gładką masę z dodatkiem erytrolu.
  2. Odłożyć 1/5 masy. Resztę wymieszać z 1,5 szklanki chrupek orkiszowych i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to niska okrągła forma średnicy 20 cm, silikonowa, więc nie trzeba wykładać papierem).
  3. Pozostałą masę zmiksować z kakao, wylać na jasną masę i posypać resztą chrupek orkiszowych. Zostawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

(z wykorzystaniem mleka 1,5%)

  • energia: 140 kcal
  • białko: 6,2 g
  • tłuszcze: 2,5 g
  • węglowodany: 23,5 g
  • błonnik: 1 g

 

Do tego przepisu wykorzystaliśmy chrupki orkiszowe firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

Recommended Posts
Showing 4 comments
  • Patka
    Odpowiedz

    Jaką inną kaszą można zastąpić tu jaglaną? Niestety ta ma wysoki IG i nie mogę jej jeść a wygląda smakowicie 🙂

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Można próbować z komosą ryżową albo kaszą gryczaną niepaloną, ewentualnie brązowym ryżem, ale w takiej wersji nie robiłam, więc nie ręczę za efekt 😉

  • Małgorzata Talaga-Duma
    Małgorzata Talaga-Duma
    Odpowiedz

    Proszę o informację chrupki orkiszowe dalej będą chrupiące? nie zmiękną od kaszy?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Chrupki namokną. Żeby pozostały chrupiące trzeba by zrobić to ciasto w formie deseru – przygotować masę, wystudzić ją i bezpośrednio przed podaniem wymieszać z chrupkami, wyłożyć do pucharków i posypać resztą chrupek na wierzchu. Zjeść od razu po przygotowaniu.

Leave a Comment