
Ciasto inspirowane popularnym batonikiem w lekkiej i dużo zdrowszej wersji. Na bazie kaszy jaglanej, z niewielką ilością tłuszczu, bez cukru, a z użyciem niesłodzonego napoju roślinnego będzie w 100% roślinne – odpowiednie dla alergików.
Składniki:
(na 8 porcji)
- 150 g kaszy jaglanej,
- 3 szklanki mleka / niesłodzonego napoju roślinnego,
- 80 g erytrolu,
- 2 szklanki chrupek orkiszowych słodzonych melasą Eko Produkt (50 g),
- 1,5 łyżki naturalnego kakao.
Wykonanie:
- Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku aż będzie miękka (około 15 minut). Gorącą kaszę zmiksować na gładką masę z dodatkiem erytrolu.
- Odłożyć 1/5 masy. Resztę wymieszać z 1,5 szklanki chrupek orkiszowych i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to niska okrągła forma średnicy 20 cm, silikonowa, więc nie trzeba wykładać papierem).
- Pozostałą masę zmiksować z kakao, wylać na jasną masę i posypać resztą chrupek orkiszowych. Zostawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.
Wartość odżywcza 1 porcji:
(z wykorzystaniem mleka 1,5%)
- energia: 140 kcal
- białko: 6,2 g
- tłuszcze: 2,5 g
- węglowodany: 23,5 g
- błonnik: 1 g

Do tego przepisu wykorzystaliśmy chrupki orkiszowe firmy Kubara – do kupienia np. w sklepie internetowym producenta.

6 Comments
Jaką inną kaszą można zastąpić tu jaglaną? Niestety ta ma wysoki IG i nie mogę jej jeść a wygląda smakowicie 🙂
Można próbować z komosą ryżową albo kaszą gryczaną niepaloną, ewentualnie brązowym ryżem, ale w takiej wersji nie robiłam, więc nie ręczę za efekt 😉
Proszę o informację chrupki orkiszowe dalej będą chrupiące? nie zmiękną od kaszy?
Chrupki namokną. Żeby pozostały chrupiące trzeba by zrobić to ciasto w formie deseru – przygotować masę, wystudzić ją i bezpośrednio przed podaniem wymieszać z chrupkami, wyłożyć do pucharków i posypać resztą chrupek na wierzchu. Zjeść od razu po przygotowaniu.
ile to jedna porcja? Pozdrawiam
Cały przepis jest na 8 porcji.