Ta sałatka to zaskakujące, lecz pyszne połączenie smaków. Kwaśne śliwki, słodkie wczesne jabłka i chrupiące migdały ze świeżą sałatą to danie idealne na lekki lunch czy letnią kolację.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty masłowej,
- 2 śliwki – najlepiej sprawdzi się odmiana, która nie zawiera zbyt dużej ilości wody (np. śliwka węgierka, fioletowa),
- 1 jabłko,
- 1 garść migdałów,
- 1 pomidor,
- sos: 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka pesto, odrobina wody.
- opcjonalnie: 2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola.
Wykonanie:
Sałatę myjemy, odsączamy i układamy na talerzu. Owoce kroimy na ósemki. Bardzo dobrze rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą* Na patelnię wykładamy owoce. Gdy zaczną się karmelizować przewracamy na drugą stronę. W tym czasie na suchej patelni podprażamy migdały. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Na sałacie układamy owoce, posypujemy migdałami i ewentualnie pokruszoną gorgonzolą. Polewamy sosem.
*Uwaga – jeśli położysz owoce na zbyt zimnej patelni to zamiast karmelizować zaczną się one gotować. Najlepiej sprawdź wcześniej na jednym owocu czy patelnia jest odpowiednio rozgrzana.