LAJTOWA BABKA WIELKANOCNA

 In Przepisy

Składniki:

Foremka to standardowa „babka”, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.

  • ok. 420-440g ugotowanej ciecierzycy lub 2 puszki gotowej ciecierzycy,
  • niecała szklanka migdałów,
  • 2 duże, dojrzałe banany lub 3 średnie,
  • 4 łyżki karobu lub kakao (albo pół na pół),
  • 4 łyżeczki stewii lub 4 łyżki melasy buraczanej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub domowego proszku do pieczenia,
  • żurawina bez cukru,
  • płatki migdałów, odrobina melasy z buraka lub syropu daktylowego do posmarowania babki w celu „przyklejenia” migdałów,
  • odrobina tłuszczu do przygotowania foremki, może być kokosowy.

Wykonanie:

Migdały umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy bardzo drobno. Następnie dodajemy ciecierzycę, mielimy, a następnie banany i znów miksujemy. W międzyczasie żurawinę, którą chcemy dodać do ciasta, umieszczamy w miseczce i zalewamy taką ilością gorącej wody, aby ją przykryła (w ten sposób pozbywamy się ewentualnej mąki pszennej oraz tłuszczu, którym traktowane są suszone owoce), piekarnik zaś nagrzewamy do temperatury 180st.
Do tak przygotowanej mieszanki dorzucamy pozostałe suche składniki czyli: kakao i karob, sodę oczyszczoną lub domowy proszek do pieczenia i mielimy! Na sam koniec dodajemy żurawinę i delikatnie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do uprzednio wysmarowanej formy na babkę i pieczemy ok. 40, maks. 45 min. Kiedy nasza babka siedzi w piekarniku, na małej patelni prażymy ok. garści płatków migdałowych uprzednio połamanych.

Upieczoną babę delikatnie smarujemy odrobiną melasy buraczanej, a następnie posypujemy migdałami. Tak przygotowane ciasto z dumą prezentujemy na świątecznym stole 🙂

Autorka: Michalina Ściborska, prowadząca blog Dziki Naśladowca

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się