
Składniki:
- 3 szklanki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie,
- tacka daktyli (200 g), wypłukanych i namoczonych przez noc w wodzie (w lodówce),
- 3-4 limony,
- 3/4 szklanki migdałów bądź innych orzechów,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 awokado,
- ekstrakt waniliowy,
- ksylitol dla chętnych.
Wykonanie:
W blenderze zmiksować migdały, odcedzone daktyle oraz kakao jako masę na spód sernika. Wyłożyć masę na posmarowaną oliwą foremkę, dobrze ugnieść. Tak przygotowany spód ciasta wstawić do lodówki (może tam stać nawet do następnego dnia). Masę sernikową przygotować dokładnie blendując nerkowce, awokado, sok z limonek, skórkę z 1-2 limonek, ekstrakt waniliowy, ksylitol.
Masę sernikową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód ciasta, wstawić do lodówki, oraz na 30 minut przed podaniem – do zamrażalnika.
10 Comments
tacka daktyli czyli ile? i ksylitol dla chętnych to też mało precyzyjne ile go można dodać 😉
Tacka to 200 g daktyli. Ksylitol dla chętnych oznacza, że jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie, to może trochę dosłodzić ksylitolem. Masę można spokojnie spróbować podczas przygotowywania i zdecydować, czy chce się bardziej słodką czy nie.
A ile tego ekstratu waniliowego należy użyć?
Do smaku, według własnych preferencji 😉
Czy daktyle mają być suszone czy świeże?
W przepisie jest mowa o suszonych, ale można też dać świeże, wtedy można pominąć namaczanie.
Cześć, ze względu na cukrzycę ciążową muszę unikać daktyli. Proszę o podpowiedź jak zmodyfikować spód i zrobić go bez daktyli?
Kinga, możesz użyć suszonych moreli w miejsce daktyli. Mają niski indeks glikemiczny. Polecamy niesiarkowane morele, są pyszne! 🙂
Jakiej +/- wielkości tortownicy powinnam do tego użyć aby wysokość była jak na zdjęciach? Na oko wygląda mi to na18 cm.
20-22 cm