Limonkowy sernik z nerkowców

 In Przepisy

Składniki:

  • 3 szklanki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie,
  • tacka daktyli (200 g), wypłukanych i namoczonych przez noc w wodzie (w lodówce),
  • 3-4 limony,
  • 3/4 szklanki migdałów bądź innych orzechów,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 awokado,
  • ekstrakt waniliowy,
  • ksylitol dla chętnych.

Wykonanie:

W blenderze zmiksować migdały, odcedzone daktyle oraz kakao jako masę na spód sernika. Wyłożyć masę na posmarowaną oliwą foremkę, dobrze ugnieść.  Tak przygotowany spód ciasta wstawić do lodówki (może tam stać nawet do następnego dnia). Masę sernikową przygotować dokładnie blendując nerkowce, awokado, sok z limonek, skórkę z 1-2 limonek, ekstrakt waniliowy, ksylitol.

Masę sernikową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód ciasta, wstawić do lodówki, oraz na 30 minut przed podaniem – do zamrażalnika.

Recommended Posts
Showing 4 comments
  • Marta
    Odpowiedz

    tacka daktyli czyli ile? i ksylitol dla chętnych to też mało precyzyjne ile go można dodać 😉

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Tacka to 200 g daktyli. Ksylitol dla chętnych oznacza, że jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie, to może trochę dosłodzić ksylitolem. Masę można spokojnie spróbować podczas przygotowywania i zdecydować, czy chce się bardziej słodką czy nie.

  • Karolina
    Odpowiedz

    A ile tego ekstratu waniliowego należy użyć?

Leave a Comment