Lodowy blok czekoladowy

 In Przepisy

Składniki:

  • 0,5 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (płynnego – jeśli jest stały, należy go ogrzać w kąpieli wodnej),
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu w proszku,
  • opcjonalne dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe…

Wykonanie:

Daktyle moczymy w wodzie, aż staną się miękkie. Następnie miksujemy je na gładką masę z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Na ile będzie ona faktycznie gładka, zależy od naszego urządzenia.

Zmiksowany „krem” daktylowy łączymy z płynnym olejem kokosowym oraz z kakao czy też z karobem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (im dokładniej, tym lepszy efekt). Możemy dodać również orzechy/ migdały/ wiórki (zarówno do środka, jak i jako ozdobę – na wierzch).

Nakładamy masę do opakowania/ foremki/ naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Mrozimy przez min. 30 minut. Jemy po wyjęciu z zamrażalnika.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się