
Te kulki w czterech zaskakujących smakach były z nami na pokazie filmu „Cały ten cukier” i zrobiły prawdziwą furorę! Dlatego dzielimy się przepisami z całym światem:)
KOKOSOWA PRZYJEMNOŚĆ
Składniki:
- 1/2 szkl. namoczonych wcześniej daktyli,
- 1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.
Wykonanie:
Daktyle blendujemy na gładką masę. Szklankę wiórków także blendujemy na masę, a pół szklanki po prostu rozdrabniamy (blendujemy lub miksujemy krócej). Mieszamy razem, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
ORZECHOWA RADOŚĆ
Składniki:
- 1 szkl.wcześniej namoczonych daktyli,
- 1 szkl. orzeszków ziemnych,
- 2 czubate łyżki kakao.
Wykonanie:
Orzeszki mielimy na drobną mąkę, a daktyle miksujemy na masę. Łączymy oba składniki z kakao i formujemy kulki. Obtaczamy je w np. w płatkach migdałowych.
KAWOWA ROZKOSZ
Składniki:
- 1 szkl. wcześniej namoczonych daktyli,
- 1 szkl. wcześniej namoczonych suszonych moreli,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki cynamonu.
Wykonanie:
Daktyle i morele miksujemy, blendujemy na gładką masę. Mieszamy z kawą i cynamonem. Formujemy kulki i obtaczamy np. w cynamonie albo kakao.
SEZAMOWY SMACZEK
Składniki:
- 1 szkl. ziaren sezamu,
- 1 szkl. wcześniej namoczonych daktyli.
Wykonanie:
Sezam i daktyle miksujemy na gładką masę. Formujemy kulki, obtaczamy w prażonym na suchej patelni sezamie.
Wszystkie wymienione w przepisach składniki w bardzo dobrej jakości i przyjaznej cenie można kupić w Sklep Agnex – specjalnie dla naszych czytelników otrzymaliśmy tam kod zniżkowy na hasło: szczesliwibezcukru UWAGA: Kod jest ważny do 30.09.2017. Aby skorzystać z kuponu należy zarejestrować się w sklepie. Rabat nie obejmuje produktów w promocji.
Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas wielu eventów oraz darmowych warsztatów dla 1 500 dzieci w Warszawie i nie tylko!!

4 Comments
masa na kawową rozkosz jest za rzadka, co dodać aby zagęścić?
A czy daktyle i morele po namoczeniu Pani dobrze odcisnęła/odcedziła? Jeśli masa nadal jest za rzadka, można dodać zmielone siemię lniane lub zmielone nasiona chia, one dobrze zagęszczają:)
Kawowa rozkosz nie da sie uformowac. Wyszla mazista papka. Jestem przekonana, ze brakuje jakiegos skladnika. Sprobuje cos dodac by uratowac mase, bo zal mi skladnikow.
Wychodzą, jeżeli nie moczy się owoców przed blendowaniem, tylko blenduje (ale mocnym sprzętem!) wysuszone i nienamoczone. Jeżeli owoce się moczy, to faktycznie trzeba dodać czegoś, co wchłonie wodę – tak, jak było powiedziane wyżej, może to być mielone siemię lniane lub chia, dobrze zagęszcza też mąka kokosowa, a także (co ja osobiście czasem stosuję) zmielone na pył wafle ryżowe. Mam nadzieję, że mimo nieudanej konsystencji smakowało 🙂