Magiczne Słodkie Kulki (Pralinki)

 In Przepisy

Te kulki w czterech zaskakujących smakach były z nami na pokazie filmu „Cały ten cukier” i zrobiły prawdziwą furorę! Dlatego dzielimy się przepisami z całym światem:)

KOKOSOWA PRZYJEMNOŚĆ

Składniki:

  • 1/2 szkl. namoczonych wcześniej daktyli,
  • 1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.

Wykonanie:

Daktyle blendujemy na gładką masę. Szklankę wiórków także blendujemy na masę, a pół szklanki po prostu rozdrabniamy (blendujemy lub miksujemy krócej). Mieszamy razem, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

ORZECHOWA RADOŚĆ

Składniki:

  • 1 szkl.wcześniej namoczonych daktyli,
  • 1 szkl. orzeszków ziemnych,
  • 2 czubate łyżki kakao.

Wykonanie:

Orzeszki mielimy na drobną mąkę, a daktyle miksujemy na masę. Łączymy oba składniki z kakao i formujemy kulki. Obtaczamy je w np. w płatkach migdałowych.

KAWOWA ROZKOSZ

Składniki:

  • 1 szkl. wcześniej namoczonych daktyli,
  • 1 szkl. wcześniej namoczonych suszonych moreli,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki cynamonu.

Wykonanie:

Daktyle i morele miksujemy, blendujemy na gładką masę. Mieszamy z kawą i cynamonem. Formujemy kulki i obtaczamy np. w cynamonie albo kakao.

SEZAMOWY SMACZEK

Składniki:

  • 1 szkl. ziaren sezamu,
  • 1 szkl. wcześniej namoczonych daktyli.

Wykonanie:

Sezam i daktyle miksujemy na gładką masę. Formujemy kulki, obtaczamy w prażonym na suchej patelni sezamie.

Wszystkie wymienione w przepisach składniki w bardzo dobrej jakości i przyjaznej cenie można kupić w Sklep Agnex – specjalnie dla naszych czytelników otrzymaliśmy tam kod zniżkowy na hasło: szczesliwibezcukru UWAGA: Kod jest ważny do 30.09.2017. Aby skorzysLogotyp Smaczne z naturytać z kuponu należy zarejestrować się w sklepie. Rabat nie obejmuje produktów w promocji.

Dziękujemy Sklep Agnex za przekazanie produktów spożywczych na wykonanie słodyczy bez cukru podczas wielu eventów oraz darmowych warsztatów dla 1 500 dzieci w Warszawie i nie tylko!!

Recommended Posts
Showing 4 comments
  • Edyta
    Odpowiedz

    masa na kawową rozkosz jest za rzadka, co dodać aby zagęścić?

    • Barbara Wojtaszek
      Barbara Wojtaszek
      Odpowiedz

      A czy daktyle i morele po namoczeniu Pani dobrze odcisnęła/odcedziła? Jeśli masa nadal jest za rzadka, można dodać zmielone siemię lniane lub zmielone nasiona chia, one dobrze zagęszczają:)

  • Ania
    Odpowiedz

    Kawowa rozkosz nie da sie uformowac. Wyszla mazista papka. Jestem przekonana, ze brakuje jakiegos skladnika. Sprobuje cos dodac by uratowac mase, bo zal mi skladnikow.

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Wychodzą, jeżeli nie moczy się owoców przed blendowaniem, tylko blenduje (ale mocnym sprzętem!) wysuszone i nienamoczone. Jeżeli owoce się moczy, to faktycznie trzeba dodać czegoś, co wchłonie wodę – tak, jak było powiedziane wyżej, może to być mielone siemię lniane lub chia, dobrze zagęszcza też mąka kokosowa, a także (co ja osobiście czasem stosuję) zmielone na pył wafle ryżowe. Mam nadzieję, że mimo nieudanej konsystencji smakowało 🙂

Leave a Comment