Składniki (4 porcje):
- 1 op. makaronu ryżowego
- 1 kostka tofu
- 1 opakowanie mrożonych warzyw – mix chiński
- 5 łyżek orzechów arachidowych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szkl. kiełków fasoli mung
Sos BBQ:
- 4 łyżki melasy karobowej Bakra
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 pomarańcze
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ząbek czosnku
Wykonanie:
- Przygotować sos BBQ: Wycisnąć sok z pomarańczy. W rondelku połączyć sok oraz pozostałe składniki sosu. Gotować na małym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę.
- Tofu pokroić w kostkę. Smażyć o oleju, aż będzie złoto-brązowe z każdej strony. Posiekać orzeszki i dodać do tofu. Smażyć razem przez ok. 2 minuty. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Do tofu i orzeszków dodać warzywa, podsmażyć przez chwilę razem. Zalać sosem BBQ, dodać kiełki i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na talerz i udekorować kiełkami.