Mango- jabłecznik w dwóch wersjach
Ciasto (wersja tradycyjna):
mieszanka mąk (owsiana, jaglana, orkiszowa pełnoziarnista) – 3,5 szklanki
masło – 200g
jajka – 3-4 szt.
ksylitol – ½ – ¾ szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ciasto (wersja wegańska):
mieszanka mąk (owsiana, jaglana, orkiszowa pełnoziarnista) – 3,5 szklanki
masło wegańskie – 200g (mleko sojowe – 70g +ocet jabłkowy-łyżeczka, olej kokosowy – 120g + olej rzepakowy – 20ml, zmiksowane na gładką masę.)
siemię lniane – 3 łyżki (siemię namoczyć w gorącej wodzie w proporcji 1 łyżka siemienia/3 łyżki wody)
ksylitol – ½ – ¾ szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Nadzienie:
jabłka (słodka odmiana) – 1,3kg
dojrzałe mango -1-2 sztuki
Opcjonalnie: łyżka cynamonu lub odrobina ekstraktu z wanilii.
WYKONANIE:
Nadzienie: Obrane i pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych poddusić przez ok. 10 -15 min. z odrobiną wody (opcjonalnie niewielką ilością ksylitolu) na patelni.
Ciasto: Mieszankę mąk przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Blachę o średnicy 27 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części podobnej wielkości. Większą cześć ciasta rozprowadzić równomiernie na spód i boki blachy. Następnie wyłożyć uprażone jabłka z kawałkami pokrojonego mango. Pozostałą część ciasta zetrzec na tarce o dużych oczkach tak, by przykryła owoce. Piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru.
Autorka: Beata Jabłonowska – Lietz