MAZUREK JAGLANO-KOKOSOWY

 In Przepisy

SKŁADNIKI:

Na spód:

  • 1 szkl. wiórków kokosowych,
  • 1 szkl. niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych,
  • 1 szkl. pestek słonecznika,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1 płaska łyżka ksylitolu zmielonego na puder lub 2 łyżki inuliny,
  • 2 małe dojrzałe banany.

Na krem:

  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki,
  • 1 szkl. wiórków kokosowych,
  • skórka i sok z 1 limonki,
  • ksylitol lub inulina do smaku (np. 2 płaskie łyżki).

Do dekoracji:

  • orzechy, migdały, wiórki czekoladowe, jagody goji, listki mięty lub melisy, inne ulubione dodatki.

WYKONANIE:

Spód:

Za pomocą np. malaksera drobno zmielić orzechy, wiórki i pestki słonecznika. Dodać ksylitol / inulinę, kakao i wymieszać. Banany zmiksować i dodawać do suchych składników po łyżce (za każdym razem mieszać rękoma) do chwili otrzymania gliniastej masy.

Formę o wymiarach ok. 20 na 30/35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wykleić masą boki i spód foremki (zrobić taką rynienkę; boki nie powinny być grube).

Krem:

Kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 2 szklankach wody przez około 15 minut. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (nie może być gorąca, ale też i nie zimna, bo ciężko się miksuje). Z puszki mleka kokosowego wyjąć biała stałą masę (wodę odrzucamy), następnie za pomocą malaksera lub blendera ręcznego zmiksować dokładnie kaszę, mleko i wiórki kokosowe. Dodać ksylitol / inulinę, sok i skórkę z limonki i dokładnie wymieszać. Tą masą wypełnić powstałą wanienkę spodu. Wyrównać wierzch. Ozdobić i wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Wyjąć mazurek z formy razem z papierem – i gotowe!

Autor: Paweł Ochman, prowadzący blog Weganon.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Monika
    Odpowiedz

    czy wyjdzie bez bananów?

    • Karola
      Odpowiedz

      Ja w takim przypadku polecam zastapic banany np.namoczonymi ze wrzatku i odcedznymi,zmiksowanymi daktylami, mysle ze na ta ilosc orzechow szklanka wystarczy zeby skleic spod,bo o to chodzi 🙂 przepraszam odrazu autora za „mądrzenie sië” w nie swoim przepisie :p

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!