
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 1 szkl. wiórków kokosowych,
- 1 szkl. niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych,
- 1 szkl. pestek słonecznika,
- 1 płaska łyżka kakao,
- 1 płaska łyżka ksylitolu zmielonego na puder lub 2 łyżki inuliny,
- 2 małe dojrzałe banany.
Na krem:
- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej,
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki,
- 1 szkl. wiórków kokosowych,
- skórka i sok z 1 limonki,
- ksylitol lub inulina do smaku (np. 2 płaskie łyżki).
Do dekoracji:
- orzechy, migdały, wiórki czekoladowe, jagody goji, listki mięty lub melisy, inne ulubione dodatki.
WYKONANIE:
Spód:
Za pomocą np. malaksera drobno zmielić orzechy, wiórki i pestki słonecznika. Dodać ksylitol / inulinę, kakao i wymieszać. Banany zmiksować i dodawać do suchych składników po łyżce (za każdym razem mieszać rękoma) do chwili otrzymania gliniastej masy.
Formę o wymiarach ok. 20 na 30/35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wykleić masą boki i spód foremki (zrobić taką rynienkę; boki nie powinny być grube).
Krem:
Kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 2 szklankach wody przez około 15 minut. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (nie może być gorąca, ale też i nie zimna, bo ciężko się miksuje). Z puszki mleka kokosowego wyjąć biała stałą masę (wodę odrzucamy), następnie za pomocą malaksera lub blendera ręcznego zmiksować dokładnie kaszę, mleko i wiórki kokosowe. Dodać ksylitol / inulinę, sok i skórkę z limonki i dokładnie wymieszać. Tą masą wypełnić powstałą wanienkę spodu. Wyrównać wierzch. Ozdobić i wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Wyjąć mazurek z formy razem z papierem – i gotowe!
2 Comments
czy wyjdzie bez bananów?
Ja w takim przypadku polecam zastapic banany np.namoczonymi ze wrzatku i odcedznymi,zmiksowanymi daktylami, mysle ze na ta ilosc orzechow szklanka wystarczy zeby skleic spod,bo o to chodzi 🙂 przepraszam odrazu autora za „mądrzenie sië” w nie swoim przepisie :p