Mazurek na spodzie z ekspandowanego amarantusa

 In Przepisy

Spód do mazurka według pomysłu Agnieszki Wiśniewskiej 😉

 

Składniki:

(na 8 kawałków)

  • 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa Dobra Kaloria (45 g);
  • 3 łyżki melasy karobowej Bakra (45 g);
  • 1 duży banan (150 g);
  • 1,5 łyżki nasion chia (15 g);
  • 1,5 łyżki karobu Bakra (18 g).

 

Wykonanie:

  1. Nastawić piekarnik na 170 °C (grzanie góra-dół). Formę (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ekspandowany amarantus dokładnie wymieszać z melasą karobową. Przełożyć do foremki i dokładnie ugnieść zostawiając wyższe brzegi jak to w spodzie do mazurka 😉
  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut – warto sprawdzać od czasu do czasu; spód jest gotowy gdy wyraźnie stwardnieje w wyniku pieczenia. Uważać, żeby nie przypiec za mocno, ponieważ wtedy robi się gorzki. Wystudzić.
  4. Chia zmielić na proszek np. w młynku. Banana zmiksować blenderem na gładko, dodać chia, karob i zmiksować, żeby składniki dobrze się połączyły. Zostawić do zgęstnienia na około 20 minut.
  5. Na wystudzony spód wyłożyć masę bananowo-karobową. Można udekorować bakaliami – ja wykorzystałam zblanszowane migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, rodzynki, jagody goji, suszoną morwę i figi.
    Uwaga: Mazurek jest najlepszy bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ spód jest wtedy kruchy. Jak poleży jakiś czas, to spód trochę namaka i staje się mniej chrupiący.

 

Do zrobienia tego mazurka posłużyły produkty od firm Bakra (karob i melasa karobowa) oraz Kubara (amarantus marki Dobra Kaloria).

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się