Mazurek z masą cytrynową

 In Przepisy

Przepis na wegański mazurek z delikatną masą jaglano-cytrynową.

Ciasto:

– 350 g płatków owsianych

– 70 g siemienia lnianego

– 5 łyżek melasy karobowej

– łyżeczka olejku waniliowego

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szklanka wody

Masa:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– kilka kropel naturalnego olejku cytrynowego lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

– erytrytol do smaku

Wykonanie:

Ciasto: Płatki i siemię lniane zmielić na mąkę. Dodać melasę, olejek i proszek do pieczenia. Powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto do konsystencji gęstej śmietany. Okrągłą blachę wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć ciasto. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa: Kaszę jaglaną zalać na noc wodą. Rano przepłukać, zalać świeżą wodą (w proporcji 2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy), przykryć pokrywką i zagotować. Odczekać, aż kasza jaglana wciągnie całą wodę i przestudzić. Kaszę jaglaną zblenderować z dodatkiem ertytrolu i olejku cytrynowego.

Masę rozprowadzić równomiernie po wystudzonym cieście. Można ozdobić dowolnie orzechami lub suszonymi owocami.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się