Mazurek z masą krówkową oraz lukrem z inuliny i buraka

 In Przepisy

Mazurek z obłędnie pyszną masą krówkową polany pysznym i efektownym lukrem z dodatkiem buraka.

Składniki:

Ciasto:

– 350 g płatków owsianych

– 70 g siemienia lnianego

– 5 łyżek melasy karobowej

– Łyżeczka olejku waniliowego

– Łyżeczka proszku do pieczenia

– Szklanka wody

Masa:

– 300 g daktyli

– 250 g masła orzechowego

– 5 łyżek inuliny

Lukier:

– Inulina

– Woda lub sok z buraka

– Burak suszony

Wykonanie:

Ciasto: Płatki i siemię lniane zmielić na mąkę. Dodać melasę, olejek i proszek do pieczenia. Powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto do konsystencji gęstej śmietany. Okrągłą blachę wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć ciasto. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa: Namoczyć daktyle. Zmiksować z masłem orzechowym i inuliną. Przełożyć na upieczone ciasto. Udekorować lukrem- wymieszać inulinę z odrobiną wody i burakiem lub sokiem z buraka. Odstawić lukier na 5-10 minut, żeby masa zgęstniała.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się