
Mazurek z obłędnie pyszną masą krówkową polany pysznym i efektownym lukrem z dodatkiem buraka.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g płatków owsianych
- 70 g siemienia lnianego
- 5 łyżek melasy karobowej
- Łyżeczka olejku waniliowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szklanka wody
Masa:
- 300 g daktyli
- 250 g masła orzechowego
- 5 łyżek inuliny
Lukier:
- Inulina
- Woda lub sok z buraka
- Burak suszony
Wykonanie:
Ciasto: Płatki i siemię lniane zmielić na mąkę. Dodać melasę, olejek i proszek do pieczenia. Powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto do konsystencji gęstej śmietany. Okrągłą blachę wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć ciasto. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Namoczyć daktyle. Zmiksować z masłem orzechowym i inuliną. Przełożyć na upieczone ciasto. Udekorować lukrem- wymieszać inulinę z odrobiną wody i burakiem lub sokiem z buraka. Odstawić lukier na 5-10 minut, żeby masa zgęstniała.