
Szybka w przygotowaniu, pyszna opcja na lunch, obiad lub kolację dla lubiących meksykańskie klimaty. Ten bowl doskonale zaspokoi Twój apetyt, dostarczy niezbędnych makroskładników jak również… dopieści Twoje kubki smakowe 😉
Składniki na 2 porcje:
- 4 ziemniaki,
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 2 pomidory,
- 1 awokado,
- kilka łyżek sosu sojowego,
- olej,
- sos: 1 łyżka majonezu wegańskiego, słodka i ostra papryka w proszku do smaku.
Wykonanie:
Ziemianki myjemy, kroimy w kostkę lub małe kawałki i pieczemy na chrupko w 200 st. C. Tofu rozgniatamy widelcem i podsmażamy na patelni z dodatkiem sosu sojowego na złoty kolor. Kukurydzę i fasolę odsączamy. Pomidora i awokado kroimy. Z majonezu i papryki przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki układamy obok siebie w misce lub w pojemniku na wynos. Na wierzch polewamy sosem.