Szukasz nieoczywistego przepisu na dynię? Polecamy wersję z niespodzianką w środku w postaci aromatycznego nadzienia z kaszy, soczewicy, suszonych pomidorów i (opcjonalnie dla nie-wegan) gorgonzoli. Taki sposób na podanie dyni jest idealny do jej odmiany hokkaido. Jest to niewielka dynia, z delikatną skórką, którą można jeść. Fajnie może sprawdzić się tu też dynia piżmowa (też ma jadalną skórkę), ale ze względu na jej kształt lepiej zaserwować to danie przekrawając dynię wzdłuż zamiast odcinania samego czubka.
Składniki:
- 1 niewielka dynia hokkaido,
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (lub innej ulubionej)*
- 1/4 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 1/2 słoika suszonych pomidorów pokrojonych w paski,
- opcjonalnie: ser gorgonzola do smaku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz.
*Ilość składników do nadziania dyni jest tak naprawdę zależna od jej ilości. Polecamy jednak przygotować większą ilość nadzienia, samo smakuje ono też bardzo dobrze 😉
Wykonanie:
Kaszę i soczewicę gotujemy. Do gotowania soczewicy warto dodać odrobinę sosu sojowego, który dodatkowo podkręci jej smak. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju (warto użyć tego z suszonych pomidorów.
Od dyni odkrawamy czubek, tak by dostać się do pestek. Można też delikatnie odkroić spód dyni, jedynie na tyle, by stała ona stabilniej. Wydłubujemy pestki łyżką.
Mieszamy razem kaszę, soczewicę, suszone pomidory, cebulę oraz opcjonalnie pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Całość doprawiamy do smaku.
Gotowy farsz przekładamy do dyni. Zakrywamy ją odkrojonym wcześniej czubkiem i pieczemy aż będzie miękka (40-60 min w zależności od wielkości dyni) w temperaturze 180 st. C.