
Składniki:
- 2 bataty,
- 150 g soczewicy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżki oleju,
- ok. 100 g świeżego szpinaku (mrożony też może być),
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, papryka wędzona
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Bataty myjemy, kroimy na pół i dziurkujemy nożem, żeby się lepiej upiekły (ale uważamy, żeby nie przebić skórki). Przekładamy na blachę i skrapiamy olejem. Pieczemy do miękkości (ok. 30-40 min).
W czasie, gdy bataty się pieką robimy farsz. Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem sosu sojowego i liścia laurowego. Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy ugotowaną soczewicę, szpinak, ser feta (w wersji wegańskiej należy pominąć) oraz przyprawy.
Bataty studzimy i wydrążamy część miąższu. Kroimy go na mniejsze kawałki i mieszamy z farszem. Tak powstałym farszem nadziewamy bataty. Całość zapiekamy jeszcze 10-15 minut.