Naleśniki cytrynowo-kokosowe

 In Przepisy

Składniki:

Ciasto:

  • mleko (z uwagi na uczulenia polecamy roślinne niesłodzone),
  • mąka (najlepiej bezglutenowa),
  • woda,
  • sok z cytryny lub ½ cytryny,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych.

Nadzienie:

  • garść daktyli – przepłukane, namoczone, odcedzone i zmiksowane,
  • 300 gramów tofu,
  • sok z ¾ cytryny,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka siemienia złocistego.

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć w takich proporcjach, aby uzyskać masę o odpowiedniej konsystencji i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Tofu rozgnieść widelcem i dodać do niego namoczone i zmiksowane daktyle oraz wiórki, sok z cytryny i zmielone siemię lniane. Nadzienie nałożyć na usmażone naleśniki i złożyć lub zrolować, jak kto lubi 🙂

Autorka: Małgorzata Sobczyk prowadząca blog Zażarcie

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się