Składniki:
Ciasto:
- mleko (z uwagi na uczulenia polecamy roślinne niesłodzone),
- mąka (najlepiej bezglutenowa),
- woda
- sok z cytryny lub ½ cytryny,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych.
Nadzienie:
- garść daktyli – przepłukane, namoczone, odcedzone i zmiksowane,
- 300 gramów tofu,
- sok z ¾ cytryny,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka siemienia złocistego.
Wykonanie:
Składniki na ciasto połączyć w takich proporcjach, aby uzyskać masę o odpowiedniej konsystencji i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Tofu rozgnieść widelcem i dodać do niego namoczone i zmiksowane daktyle oraz wiórki, sok z cytryny i zmielone siemię lniane. Nadzienie nałożyć na usmażone naleśniki i złożyć lub zrolować, jak kto lubi 🙂