
Przepis jest na malutkie ciasto (2 foremki są o średnicy 10 cm) Można również zrobić jedno piętro lub podwoić ilość składników.
Składniki suche:
- 250 g zmielonych migdałów
- 60 g mąki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 0, 5 -1 łyżeczki cynamonu, w zależności jak bardzo go lubicie
- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki mokre:
- 2 duże jajka lub 3 małe w temp. pokojowej
- ok. 60 g erytrytolu lub wybranego słodzika
- 2 łyżki pasty tahini (to jest składnik tajemniczy który sprawia ze ciasto jest przepyszne! – jeśli nie masz pasty sezamowej możesz zastąpić masłem z nerkowców, ale polecam tahini)
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 30 ml dowolnego mleka
- ekstrakt z wanilii
- 1,5 kubka startej marchewki
Krem:
Składniki musza być w temperaturze pokojowej, aby masa się nie zważyła.
- 100 g miękkiego masła
- 100 g serka śmietankowego
- dowolny słodzik do smaku
Wykonanie:
- Suche składniki wymieszać ze sobą. Jajka ubić mikserem ze słodzikiem do podwojenia objętości, dodać roztopiony i wystudzony olej oraz resztę mokrych składników w tym marchewka. Połączyć ze składnikami suchymi i przelać do wytłuszczonych foremek. Piec około 20-30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Polewa: Serek i masło ze słodzikiem ubić mikserem na gładką masę.
- Wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasto jest bardzo sycące wiec taka wielkość jest na prawdę wystarczająca.
Autor: Eliza Jurkowski z Koala Kombucha https://www.koala-kombucha.pl/