O​rkiszanka z karobem i owocami

 In Przepisy

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych,
  • 2 łyżki karobu,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego,
  • 4 daktyle świeże lub namoczone,
  • 1 brzoskwinia,
  • 1 marakuja.

 

Wykonanie:

Płatki orkiszowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. W tym samym czasie można też namoczyć daktyle i też zostawić na noc. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć.
Rano do płatków dodać rozgniecione daktyle oraz karob. Wymieszać, by nadać orkiszance jednolitą konsystencję. Podawać z brzoskwinią pokrojoną w plasterki i marakują.

 

Wskazówk​a​: daktyle spełniają tutaj rolę słodzącą, można je pominąć lub użyć namoczonych rodzynek, suszonych moreli lub rozgnieść jednego banana. Można też użyć ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika cukru.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się