O wątrobie i detoksie słów kilka

 In Czytelnia

Wątroba jest w naszym organizmie największym gruczołem, którego obecność jest dla nas niezbędna. Dlaczego? Ponieważ ten jeden organ pełni aż pięć funkcji:

  • detoksykacyjną – neutralizuje toksyczne dla nas amoniak i alkohol, a także hormony oraz leki, a ponadto jest strażnikiem układu immunologicznego, który degraduje między innymi rozpadające się fragmenty komórek, a także wirusy, bakterie, grzyby czy pasożyty;
  • metaboliczną – wątroba jest zbiornikiem glukozy w postaci glikogenu; przekształca nadmiar węglowodanów oraz białek w tłuszcze, a także wytwarza glukozę z aminokwasów;
  • filtracyjną – filtruje składniki wchłonięte z przewodu pokarmowego oraz substancje powstałe w innych narządach, w tym toksyczny amoniak, powstający w naszych tkankach w wyniku fizjologicznego rozpadu białek czy bilirubinę – metabolit hemu z czerwonych krwinek;
  • magazynującą – stanowi magazyn dla witamin A, D, K, B12 i żelaza;
  • wydzielniczą – produkuje żółć, cholesterol, białka znajdujące się w krwi, w tym czynniki biorące udział w procesie krzepnięcia oraz heparynę działającą przeciwzakrzepowo.

Dużo pracy, prawda? Z tego względu wątroba jest szczególnie narażona na przeciążenia, zatrucia czy infekcje. Poprzez wspólne programy żywieniowe Fundacji i Cateringu Vegańskiego YEStem: „Moja wątroba YESt zdrowa” oraz „YES! Detoks sokowy” dążymy do dostarczenia wątrobie wszelkich potrzebnych składników odżywczych, aby pracowało się jej lekko i sprawnie. Wszak w młodej wątrobie – młody duch! A zatem produkty roślinne uwzględnione w obydwu jadłospisach zawierają:

  • witaminy z grupy B, wspomagające trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów;
  • rozpuszczalny błonnik, wiążący cholesterol oraz metale ciężkie, a także stymulujący wzrost dobrych bakterii w jelitach;
  • cysteinę, będącą składową glutationu – potężnej substancji wspomagającej funkcję detoksykacyjną wątroby;
  • sylimarynę, zwiększającą produkcję żółci, a więc usprawniającą pracę wątroby;
  • antyoksydanty – beta-karoten, witaminy A, C i E, chlorofil, kwasy omega – 3, glukozynolany, flawonoidy, selen i cynk – zmniejszające stany zapalne wstępujące nie tylko w wątrobie, a w całym organizmie oraz chroniące nasze ciało przed wolnymi rodnikami.

Dodatkowo kiszonkami wspieramy jelita, stymulując wzrost cennej dla nas flory jelitowej, która nie tylko zapewnia odpowiedni rozkład substancji w jelitach, ale również wspiera naszą odporność oraz…dobry humor.

Dla jak najlepszego oczyszczenia wątroby i całego organizmu Autorki tych programów zalecają najpierw 3-dniowy detoks sokowy, następnie 10 dni lekkiej i odżywczej diety wspomagającej pracę wątroby. Można też zapisać się do nich na indywidualne konsultacje poprzez mail: info@szczesliwibezcukru.pl:

 

Agnieszka Wiśniewska – dietetyk, naturopeutka, doradczyni żywieniowa, muzyk, instruktorka jogi, instruktorka harcerska. Pomaga dotrzeć do potrzeb własnego ciała i nawiązać z nim kontakt. Prowadzi zajęcia gotowania intuicyjnego. Matka czwórki wspaniałych dzieci.

 

 

Monika Bocian – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Właścicielka poradni Moc Odżywiania – profilaktyka i terapia żywieniowa. W swojej pracy bada psychospołeczne funkcje jedzenia oraz pomaga wydobywać i wzmacniać motywację swoich pacjentów. Uwielbia podróże, eksperymenty w kuchni i odpoczynek na łonie natury.

 

Na zdrowie!

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!