Wątroba jest w naszym organizmie największym gruczołem, którego obecność jest dla nas niezbędna. Dlaczego? Ponieważ ten jeden organ pełni aż pięć funkcji:
- detoksykacyjną – neutralizuje toksyczne dla nas amoniak i alkohol, a także hormony oraz leki, a ponadto jest strażnikiem układu immunologicznego, który degraduje między innymi rozpadające się fragmenty komórek, a także wirusy, bakterie, grzyby czy pasożyty;
- metaboliczną – wątroba jest zbiornikiem glukozy w postaci glikogenu; przekształca nadmiar węglowodanów oraz białek w tłuszcze, a także wytwarza glukozę z aminokwasów;
- filtracyjną – filtruje składniki wchłonięte z przewodu pokarmowego oraz substancje powstałe w innych narządach, w tym toksyczny amoniak, powstający w naszych tkankach w wyniku fizjologicznego rozpadu białek czy bilirubinę – metabolit hemu z czerwonych krwinek;
- magazynującą – stanowi magazyn dla witamin A, D, K, B12 i żelaza;
- wydzielniczą – produkuje żółć, cholesterol, białka znajdujące się w krwi, w tym czynniki biorące udział w procesie krzepnięcia oraz heparynę działającą przeciwzakrzepowo.
Dużo pracy, prawda? Z tego względu wątroba jest szczególnie narażona na przeciążenia, zatrucia czy infekcje. Poprzez wspólne programy żywieniowe Fundacji i Cateringu Vegańskiego YEStem: „Moja wątroba YESt zdrowa” oraz „YES! Detoks sokowy” dążymy do dostarczenia wątrobie wszelkich potrzebnych składników odżywczych, aby pracowało się jej lekko i sprawnie. Wszak w młodej wątrobie – młody duch! A zatem produkty roślinne uwzględnione w obydwu jadłospisach zawierają:
- witaminy z grupy B, wspomagające trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów;
- rozpuszczalny błonnik, wiążący cholesterol oraz metale ciężkie, a także stymulujący wzrost dobrych bakterii w jelitach;
- cysteinę, będącą składową glutationu – potężnej substancji wspomagającej funkcję detoksykacyjną wątroby;
- sylimarynę, zwiększającą produkcję żółci, a więc usprawniającą pracę wątroby;
- antyoksydanty – beta-karoten, witaminy A, C i E, chlorofil, kwasy omega – 3, glukozynolany, flawonoidy, selen i cynk – zmniejszające stany zapalne wstępujące nie tylko w wątrobie, a w całym organizmie oraz chroniące nasze ciało przed wolnymi rodnikami.
Dodatkowo kiszonkami wspieramy jelita, stymulując wzrost cennej dla nas flory jelitowej, która nie tylko zapewnia odpowiedni rozkład substancji w jelitach, ale również wspiera naszą odporność oraz…dobry humor.
Dla jak najlepszego oczyszczenia wątroby i całego organizmu Autorki tych programów zalecają najpierw 3-dniowy detoks sokowy, następnie 10 dni lekkiej i odżywczej diety wspomagającej pracę wątroby. Można też zapisać się do nich na indywidualne konsultacje poprzez mail na stronie.
Na zdrowie!