Jesienne ciasto, które po opieczeniu serwuje się do góry nogami 🙂
Składniki:
- 6 śliwek,
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 banan,
- 1/2 szkl. mleka lub napoju roślinnego,
- 100 g erytrytolu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
- Dodatkowo: olej do wysmarowania foremki i erytrytol do jej wysypania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz śliwek) zmiksować blenderem na gładką masę. Śliwki pokroić na ósemki. Przygotować formę: wysmarować ją olejem i wysypać dokładnie erytrytolem. Na to wyłożyć śliwki, a następnie wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35 min. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta odwrócić foremkę i wyłożyć na talerz „do góry nogami”.