Głęboki w smaku, aromatyczny i przyjemnie rozgrzewający bulion warzywny.
Składniki:
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- Seler
- Duży por
- 2 kapusty pakchoi
- 3-4 ząbki czosnku
- Plasterek imbiru 0,5 cm
- Sos sojowy
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Garam masala
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania:
- Makaron chiński
- Awokado
- Świeża kolendra
Wykonanie:
Przygotować duży garnek i napełnić do do połowy wodą. Wodę zagotować.
Obrać warzywa (można pokroić na 3-4 kawałki, kapustę pak choi na pół) i wrzucić je do wrzącej wody.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojony drobno imbir. Zasmażyć do złotego koloru i dodać do bulionu. Do zupy dodać 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5-6 liści laurowych i 2-3 łyżki sosu sojowego.
Gotować do miękkości warzyw – ok godziny. Po 40-50 minutach dodać łyżeczkę garam masala lub więcej, jeśli chcemy, żeby bulion był bardziej pikantny.
Podawać z makaronem ryżowym, sojowych lub z fasoli. oraz z awokado i świeżą kolendrą.