
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków orkiszowych,
- 2 łyżki karobu,
- 3/4 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego,
- 4 daktyle świeże lub namoczone,
- 1 brzoskwinia,
- 1 marakuja.
Wykonanie:
Płatki orkiszowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. W tym samym czasie można też namoczyć daktyle i też zostawić na noc. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć.
Rano do płatków dodać rozgniecione daktyle oraz karob. Wymieszać, by nadać orkiszance jednolitą konsystencję. Podawać z brzoskwinią pokrojoną w plasterki i marakują.
Wskazówka: daktyle spełniają tutaj rolę słodzącą, można je pominąć lub użyć namoczonych rodzynek, suszonych moreli lub rozgnieść jednego banana. Można też użyć ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika cukru.
