Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki,
- 100g oleju rzepakowego,
- 100g erytrolu,
- 2 banany,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- 6 łodyg rabarbaru.
Kruszonka:
- 100g mąki,
- 100g oleju rzepakowego,
- 50 g erytrolu.
Wykonanie:
Rozdrobnić banany. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić rabarbar i przygotować kruszonkę. Zagnieść wszystkie składniki i schować na pół godziny do lodówki. Wyłożyć papierem do pieczenia foremkę do ciasta. Wygnieść ciasto, ułożyć rabarbar. Pokruszyć na wierzchu kruszonkę. Piec do suchego patyczka – koło 40 minut w temp. 180 stopni C.