Naleśniki:
- szklanka mąki orkiszowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej ewentualnie jeszcze odrobina, gdyby masa była za gęsta,
- odrobina oleju do smażenia pierwszego naleśnika.
Mąkę wymieszać z wodą i odstawić na 10-15 minut Masa powinna mieć konsystencję słodkiej śmietany – powinna przelewać się swobodnie. Gdyby masa była za gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę wody i mieszamy.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Przy pierwszym naleśniku posmarować patelnię olejem rzepakowym, przy następnych nie jest to już potrzebne. Smażyć z obu stron.
Serek jaglano- migdałowy:
- pół szklanki płatków jaglanych,
- 3/4 szklanki napoju roślinnego,
- 4-5 łyżek mąki migdałowej,
- łyżeczka inuliny,
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
- łyżka erytrolu.
Płatki jaglane zagotować w napoju roślinnym i zmiksować. Dodać mąkę migdałową, inulinę, erytrol i olejek. Porządnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Naleśniki smarować serkiem i zawijać. Smacznego