Oponki są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i pyszne. No i nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie – w przeciwieństwie do pączków. Dzięki temu robi się je naprawdę błyskawicznie.
Składniki:
Na ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki żytniej,
- 125 g sera białego,
- 1 jajko,
- 3/4 łyżeczki sody,
- 2 łyżki ksylitolu.
Polewa:
- 200 g daktyli,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka inuliny,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kakao.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem. Przekładamy na stolnicę, rozwalkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Następnie, przy pomocy kieliszka robimy dziurkę w każdym kawałku ciasta. Z środków powstaną mini pączuszki, a z reszty – nasze oponki.
Ciasto smażymy na patelni na złoty kolor lub pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 25 minut.
Robimy polewę: daktyle zalewmy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie odlewamy większość wody. Dodajemy pozostałe składniki, ale bez kakao. Miksujemy. Odkładamy połowę masy, która posłuży nam jako zdrowy karmel. Do reszty dodajemy kakao i mieszamy. To będzie polewa czekoladowa.
Przestudzone oponki przybieramy polewą karmelową i czekoladową. Dodatkowo, dla przełamaniu smaku, można przybrać je też kwaśnymi owocami np. mrożonymi malinami.