Orkiszowy murzynek z dżemem truskawkowym

 In Przepisy

Orkiszowy murzynek z dżemem truskawkowym

Ciasto:

250 g mąki orkiszowej typu 2000

3 żółte banany

2 miękkie gruszki

2 bezcukrowe budynie czekoladowe

łyżka sody

1/4 szklanki napoju migdałowego

tabliczka gorzkiej bezcukrowej czekolady

1/2 łyżeczki oleju kokosowego do wysmarowania blachy

2 łyżki erytrolu pudru do posypania ciasta

 

Dżem truskawkowy:

2 opakowania mrożonych truskawek

5 łyżek erytrolu

1 łyżka agaru

 

Poncz:

1/2 kubka mocnej herbaty malinowej

2 łyżki olejku rumowego

2 łyżki olejku waniliowego

 

 

Zmiksować banany i gruszki. Dodać mąkę, budynie, sodę, napój migdałowy, pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Wysmarować olejem blachę do tarty. Piec ciasto 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  Wystudzić, rozkroić i nasączyć. Truskawki rozmrozić, dodać erytrol, zagotować, zmiksować, dodać agat. Jeszcze ciepły dżem truskawkowy rozsmarować na nasączonym cieście, przykryć drugą nasączoną częścią. Posypać erytrolem pudrem.

Recommended Posts
Comments

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się