Te batony to świetna opcja na szybką w przygotowaniu, zdrową, energetyczną przekąskę. Zawierają one sporo białka, dzięki czemu po ich zjedzeniu będziecie czuć sytość przez długi czas. Do tego wystarczy dodatek jakiegoś owocu i macie gotową świetną przekąskę do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 4-5 łyżek płatków owsianych,
- 3 łyżki erytrytolu,
- szczypta soli,
- 1/2 tabliczki czekolady,
- garść orzechów arachidowych.
Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Mieszamy razem z masłem orzechowym, erytrolem i szczyptą soli – najlepiej ugnieść całość dłońmi, masa będzie dość gęsta. Orzeszki i czekoladę siekamy i mieszamy z masą. Mieszamy całość ponownie. Masę przekładamy do foremki i dokładnie ugniatamy. Chłodzimy w lodówce, a następnie kroimy w batony. Z formy można też przygotować kulki mocy.
2 Comments
Kasiu, a czy ten przepis nada się jako dodatek do śniadaniówki czy raczej kilka godzin poza lodówką spowoduje dramat i masa się rozpłynie?
Na spokojnie, można trzymać poza lodówką 🙂