Składniki:
- 4 łyżki masła orzechowego (100% orzechów),
- 3 łyżki ziaren amarantusa ekspandowanego,
- 1 łyżeczka melasy,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka nasion chia.
Posypka: Wiórki kokosowe + chia lub posiekane orzechy włoskie + płatki owsiane
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Wilgotną ręką uformować kuleczki i obtoczyć w wybranej posypce. Kuleczki wstawić na godzinę do lodówki.
Dobra rada: Do środka kuleczek można dodać migdały, jeśli ktoś lubi aby coś chrupało 😉
2 Comments
czym można zastąpić melasę?
W tym przypadku wybór jest duży 🙂 Ksylitolem, erytrolem, inuliną, namoczonymi i zblendowanymi daktylami albo innymi suszonymi owocami, kawałkiem rozgniecionego dojrzałego banana – w zależności od uzyskanej konsystencji należy dobrać ilość mleka i nie powinno być problemu z ulepieniem kuleczek.