
Składniki na ok. 15 kulek:
- 10 szt. daktyli
- 150g orzeszków ziemnych niesolonych nieprażonych (można użyć masła orzechowego z kawałkami orzeszków)
- tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
- opcjonalnie: 100 g sezamu
Przygotowanie:
- Daktyle wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę, aż zmiękną.
- Orzeszki wrzucić do pojemnika do blendowania. Miksować, aż orzeszki będą dość mocno rozdrobnione, ale jeszcze nie zmiksowane na gładką masę.
- Daktyle odsączyć, zblendować na gładką masę.
- Oba składniki połączyć. Jeśli masa będzie klejąca, dodać jeszcze trochę orzechów lub opcjonalnie sezamu.
- Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przed lepieniem najlepiej zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się tak kleiła.
- Gotowe kulki wstawić do lodówki, żeby stwardniały.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Kulki maczać w czekoladzie i odstawić do lodówki do zastygnięcia.