Orzechowo – daktylowe kulki mocy

 In Przepisy
Składniki na ok. 15 kulek:
– 10 szt. daktyli
– 150g orzeszków ziemnych niesolonych nieprażonych (można użyć masła orzechowego z kawałkami orzeszków)
– tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
– opcjonalnie: 100 g sezamu
Przygotowanie:
Daktyle wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę, aż zmiękną. Orzeszki wrzucić do pojemnika do blendowania. Miksować, aż orzeszki będą dość mocno rozdrobnione, ale jeszcze nie zmiksowane na gładką masę. Daktyle odsączyć, zblendować na gładką masę. Oba składniki połączyć. Jeśli masa będzie klejąca, dodać jeszcze trochę orzechów lub opcjonalnie sezamu. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przed lepieniem najlepiej zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się tak kleiła.  Gotowe kulki wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki maczać w czekoladzie i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się