Składniki:
Spód
- 2,5 szklanki migdałów (350 g),
- 1 szklanka rodzynek (125 g),
- 1 mała łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej.
Krem
- 2 szklanki orzechów włoskich (170 g),
- 1 awokado (120 g po obraniu i wydrążeniu),
- 1 łyżeczka chlorelli,
- 0,5 średniej pomarańczy,
- 2-3 łyżki syropu daktylowego lub ksylitolu.
Do dekoracji
- obrane migdały,
- kawałki pomarańczy,
- rodzynki.
Wykonanie:
Orzechy i migdały moczymy przez kilka godzin (osobno, można przez całą noc).
Migdały mielimy na „mąkę”, a następnie blendujemy z rodzynkami, kakao i ze skórką pomarańczową. Kiedy powstanie dobrze zblendowana masa, to wykładamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając ciasto (także po bokach, aby brzegi były lekko wyższe). Foremkę wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 minut.
W międzyczasie dokładnie blendujemy wcześniej namoczone orzechy włoskie razem z awokado, chlorellą, obraną i pozbawioną białych skórek połową pomarańczy i syropem lub ksylitolem.
Wyjmujemy spód z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy na nim zielony krem. Dekorujemy obranymi ze skórek migdałami, kawałkami pomarańczy, rodzynkami (wedle uznania).
Przechowujemy w lodówce. Smacznego wielkanocnego. 🙂
Autorka: Agnieszka Kopczyńska, prowadząca blog Aga Ma Smaka.