ORZECHOWY MAZUREK RAW

 In Przepisy

Składniki:

Spód

  • 2,5 szklanki migdałów (350 g),
  • 1 szklanka rodzynek (125 g),
  • 1 mała łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej.

Krem

  • 2 szklanki orzechów włoskich (170 g),
  • 1 awokado (120 g po obraniu i wydrążeniu),
  • 1 łyżeczka chlorelli,
  • 0,5 średniej pomarańczy,
  • 2-3 łyżki syropu daktylowego lub ksylitolu.

Do dekoracji

  • obrane migdały,
  • kawałki pomarańczy,
  • rodzynki.

Wykonanie:

Orzechy i migdały moczymy przez kilka godzin (osobno, można przez całą noc).

Migdały mielimy na „mąkę”, a następnie blendujemy z rodzynkami, kakao i ze skórką pomarańczową. Kiedy powstanie dobrze zblendowana masa, to wykładamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając ciasto (także po bokach, aby brzegi były lekko wyższe). Foremkę wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie dokładnie blendujemy wcześniej namoczone orzechy włoskie razem z awokado, chlorellą, obraną i pozbawioną białych skórek połową pomarańczy i syropem lub ksylitolem.

Wyjmujemy spód z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy na nim zielony krem. Dekorujemy obranymi ze skórek migdałami, kawałkami pomarańczy, rodzynkami (wedle uznania).

Przechowujemy w lodówce. Smacznego wielkanocnego. 🙂

Autorka: Agnieszka Kopczyńska, prowadząca blog Aga Ma Smaka.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!