Wykonanie:
- Aquafaba – woda z jednej puszki ciecierzycy,
- 100 g erytrolu pudru,
- 100 g inuliny,
- 100 g melasy karobowej,
- Łyżeczka soku z cytryny,
- 300 g orzechów – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce,
- Pół szklanki ekspandowanego amarantusa,
- Łyżeczka olejku waniliowego.
Wykonanie:
- Orzechy prażyć na rozgrzanej patelni lub piec 5-10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Odlać aquafabę z puszki ciecierzycy.
- Umieścić ją w misce miksera, dodać sok z cytryny i ubijać do uzyskania sztywnej piany.
- Pianę przełożyć do garnka, podgrzać i dodawać powoli, ciągle mieszając erytrol puder, inulinę i melasę.
- Energicznie mieszać gęstniejącą masę.
- Dodać orzechy, amarantus, olejek i dobrze wymieszać.
- Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zostawić do wyschnięcia i stwardnienia – nawet 2-3 dni.
2 Comments
Dzień dobry,
Czym można zastąpić melasę?
Można zmiksować na gęsty syrop zalane gorącą wodą i namoczone daktyle.