Składniki:
Nugat
- 1 szkl. orzechów nerkowca, namoczonych na noc,
- 1/3 szkl. śmietanki kokosowej, pełnotłustej,
- 1/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 2 łyżki stołowe ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2/3 szkl. mąki migdałowej (migdałów zmielonych na mąkę).
Karmel
- 2 szkl. suszonych daktyli bez pestek, namoczonych i odcedzonych,
- 1/2 szkl. naturalnego masła orzechowego, bez soli ani cukru,
- 1/3 szkl. śmietanki kokosowej, pełnotłustej,
- 1/2 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego,
- szczypta soli himalajskiej,
- 1 1/2 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, posiekanych na kawałki.
Polewa czekoladowa
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao, bez cukru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy nugatowej – oprócz mąki migdałowej – umieścić w blenderze/termomiksie i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Potem dodać mąkę migdałową i dokładnie wymieszać. Blachę/keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w środku masę nugatową, rozprowadzając równo po dnie. Wstawić na ok. 2 godz. do zamrażarki, aby stwardniała.
W międzyczasie wszystkie składniki na karmel – poza orzechami ziemnymi – umieścić w blenderze/termomiksie i wymieszać na jednolitą masę. Kiedy nugat stwardnieje, położyć na nim połowę warstwy karmelowej i równo rozprowadzić. Połowę posiekanych orzechów ziemnych wysypać na karmel i łyżką wcisnąć je do środka masy. Powtórzyć te same czynności z pozostałym karmelem i orzechami ziemnymi, a następnie wstawić do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać po wierzchu – jeśli jest za gęsta, można ją rozcieńczyć mlekiem roślinnym. Wstawić do lodówki/zamrażarki, jeść po schłodzeniu.
Inspiracja: The Tasty K.
Dziękujemy firmie Primavika za przekazanie masła orzechowego bez soli ani cukru do wykorzystania na warsztatach słodyczy bezcukrowych dla dzieci i młodzieży!