Otyłość cz. II – zdrowie i ekonomia

 In Czytelnia

Okazuje się, że otyłość nie jest tylko problemem estetycznym i zdrowotnym, ale również ekonomicznym. Badania przeprowadzone wśród pracowników wielkich korporacji wykazały, że szczupli pracownicy nie tylko pracują efektywniej niż osoby z nadwagą, ale również przysparzają pracodawcy mniej wydatków.

Przyczyną może być osłabienie funkcji poznawczych u osób z nadwagą i otyłością, co może zmniejszać efekty ich pracy. Badania przeprowadzone z udziałem osób w różnym wieku i pochodzących z różnych krajów świata dowiodły, że nadmierna masa ciała przyczynia się do wolniejszego kojarzenia faktów, zaburzenia myślenia przyczynowo-skutkowego, problemów z pamięcią i koncentracją, ograniczenia elokwentności i zdolności werbalnych oraz szybkości psychomotorycznej.

To samo dotyczy osiągnięć naukowych dzieci. Wykazano, że wraz ze wzrostem BMI i obwodem w pasie dzieci dostają gorsze stopnie oraz mają większe problemy z rozwiązywaniem zadań w porównaniu do swoich rówieśników o prawidłowej masie ciała. Trzeba tutaj dodać, że nie tylko otyłość, ale i samo spożycie cukru bezpośrednio przyczynia się do obniżenia zdolności poznawczych u człowieka na każdym etapie rozwoju.

Co więcej, mniejsza wydajność pracowników z nadwagą i otyłością może być związana z zaburzoną pracą układu odpornościowego. Badania wykazują, że nadmierna masa ciała wiąże się z występowaniem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, który upośledza prace komórek odpornościowych, co skutkuje częstszymi infekcjami oraz większą ilością dni opuszczonych w pracy i szkole.

Dlatego druga co do wielkości firma ubezpieczeniowa w Stanach Zjednoczonych GEICO zaproponowała swoim pracownikom zmiany dietetyczne w kierunku żywności mniej przetworzonej, opartej na produktach roślinnych i ubogiej w cukier dodany. Pracownicy biorący udział w eksperymencie żywieniowym nie tylko schudli, ale doszło u nich do poprawy parametrów świadczących o stanie zdrowia.

BIBLIOGRAFIA:

  • S. Mishra, J. Xu, U. Agarwal, J. Gonzales, S. Levin, N. D. Barnard, „A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study”, „Eur J Clin Nutr.” 2013 Jul, 67(7):718-24.
  • E. A. Finkelstein, M. Dibonaventura, S. M. Burgess, B. C. Hale, „The costs of obesity in the workplace”, „J Occup Environ Med.” 2010.
  • Lakhan E.S., Kirchgessner A. „The emerging role of dietary fructose in obesity and cognitive decline”, „Nutrition Journal” 2013, 12:114.

Autorka: Małgorzata Sobczyk

Recent Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się