Smakowite, mięciutkie muffinki z dodatkiem bezcukrowej białej czekolady i malinami. Bez dodatku cukru, szybkie w przygotowaniu i sycące. Zamiast malin można je przygotować z innymi sezonowymi owocami.
Składniki (na 12 szt.):
- 1 szkl. płatków owsianych,
- 1 szkl. mąki orkiszowej,
- 1 jajko,
- 1 szkl. mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 3 łyżki migdałów,
- 1 szklanka malin,
- pół tabliczki białej czekolady bez cukru*
Wykonanie:
Wszystkie składniki – oprócz migdałów, malin i czekolady – przekładamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Migdały i czekoladę siekamy. Połowę dajemy do ciasta i mieszamy, a resztę odkłądamy do posypania. Do ciasta dodajemy maliny i mieszamy. Przekładamy do foremek na muffinki i posypujemy na wierzchu resztą czekolady i migdałów. Pieczemy w 180 st. C przed 20 minut, aż muffinki upieką się na złoty kolor.
*Do kupienia np. w Biedronce.