Ciasteczko-lizaki w kształcie wielkanocnych jajeczek to zdrowsza alternatywa dla świątecznych słodyczy. Mogą być fajnym urozmaiceniem i ozdobą wielkanocnego stołu, jak również pięknym upominkiem.
Składniki (na ok. 10 szt.):
- 1/2 szkl. nerkowców,
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej,
- 1/2 szkl. mleka lub napoju roślinnego,
- 5 szt. suszonych daktyli,
- 30 g liofilizowanych owoców (u mnie wiśnie)*,
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryn,
- 1 tabliczka czekolady bez cukru,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła,
- migdały lub inne orzechy do posypania.
Wykonanie:
Nerkowce zalać woda i pozostawić na noc. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać. Zalać mlekiem, dodać daktyle i zagotować. Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Nerkowce odcedzić. Zblendować wraz z kaszą jaglaną na gładką masę.
Liofilizowane owoce rozdrobnić w młynku lub blenderze. Odłożyć odrobinę do przyozdobienia cake popsów. Resztę wymieszać z masą nerkowcowo- jaglaną oraz ekstraktem z cytryny. Z masy lepić kulki, a następnie zrolować jedną stronę tak, by kształtem przypominały jajka. Przełożyć do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z olejem lub masłem.
Zmrożone cake popsy nadziać na długą wykałaczkę i maczać w czekoladzie. Posypać zmiksowanymi liofilizowanymi owocami i posiekanymi drobno migdałami.
*Liofilizowane owoce można kupić w sklepach internetowych lub większych marketach w postaci „chipsów” owocowych. Ewentualnie można je zastąpić suszonymi owocami.