Na zbliżający się Dzień Dziecka proponujemy przygotować tak lubiane przez dzieci ciasto czekoladowe, ale w zdrowej wersji. Najlepiej zrobić je wspólnie z naszymi pociechami, bo jest dziecinnie proste 😉
Przy okazji apelujemy – nie kupujcie dzieciom słodyczy! Można dzieciom dać mnóstwo rzeczy, które nie są do jedzenia, a zdrowe słodkości zrobić samodzielnie w domu.
Składniki:
- szklanka mąki owsianej;
- namoczone daktyle i suszone śliwki (4-5 sztuk);
- dojrzały banan;
- łyżka oleju rzepakowego;
- 2 jajka;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki kakao.
Wykonanie:
- Wszytko razem zblendować na gładką masę i piec 25 minut.
- Można do ciasta dorzucić pokrojoną gorzką czekoladę ❤
6 Comments
Jakiej wielkosci foremka?
To jest ilość na małą foremkę, taką mieszczącą około 1/2 litra ciasta.
Super wygląda :). Mam tylko dwa pytania: daktyle i śliwki- w sumie 4-5 sztuk, czy daktyli 4-5 i śliwek tyle samo? I w jakiej temperaturze piec?
Jak chce Pani mniej słodkie ciasto to w sumie, a jeżeli woli Pani słodsze, to można dać i tego i tego po 4-5 sztuk 🙂 Temperatura 170-180 stopni.
Zrobiłam – ciasto smaczne, czekoladowe, jednak bardzo bardzo suche! Zrobiłam wszystko wg wskazówek, jednak nie zdecydowałam się ppodać ciasta gościom 🙁 co poszło nie tak?
Owoce najlepiej namoczyć w niewielkiej ilości wody, tak, żeby prawie całą wchłonęły i już ich nie odsączać. A może jajka były małe? Ciężko powiedzieć, co mogło pójść nie tak.