
Wegański pasztet w sam raz na święta i na co dzień. Wspaniale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
- Szklanka ciecierzycy
- Garść orzechów włoskich
- Brokuł
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- Mały pęczek kolendry
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ciecierzycę namoczyć przez noc.
- Odlać wodę, wypłukać i zagotować w nowej wodzie do miękkości i zmielić.
- Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie.
- Orzechy posiekać.
- Siemię lniane zmielić na mąkę.
- Połączyć ciecierzycę z siemieniem lnianym, kolendrą i orzechami. Można dodać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt sucha.
- Doprawić do smaku.
- Foremkę keksówkę wysmarować olejem np kokosowym.
- Ułożyć warstwę masy ciecierzycowej, warstwę brokuła i znowu warstwę masy.
- Piec ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.