Pasztet z ciecierzycy z brokułem, orzechami i kolendrą

 In Przepisy

Wegański pasztet w sam raz na święta i na co dzień. Wspaniale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

– Szklanka ciecierzycy

– Garść orzechów włoskich

– Brokuł

– 1/3 szklanki siemienia lnianego

– Mały pęczek kolendry

– Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odlać wodę, wypłukać i zagotować w nowej wodzie do miękkości i zmielić. Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie. Orzechy posiekać. Siemię lniane zmielić na mąkę. Połączyć ciecierzycę z siemieniem lnianym, kolendrą i orzechami. Można dodać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt sucha. Doprawić do smaku. Foremkę keksówkę wysmarować olejem np kokosowym. Ułożyć warstwę masy ciecierzycowej, warstwę brokuła i znowu warstwę masy. Piec ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się