Składniki:
Kapusta (można jeść samodzielnie):
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 200 g śliwek suszonych
- 3 łyżki sosu sojowego
- olej
- cebula
- 1 łyżka kminku
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 50 g masła (w wersji wegan może być olej kokosowy)
- 1 jajo (lub 60 g zmielonego siemienia lnianego)
- 1 łyżeczka drożdży
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Grzyby dokładnie płuczemy. Zalewamy na noc wodą. Kapustę przekładamy do garnka (można ją wcześniej przepłukać, jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej). Dodajemy grzybki, pokrojone śliwki, przyprawy. Zalewamy wodą tak, żeby cała kapusta była zanurzona i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz. Cebulkę podsmażamy na oleju i również dodajemy do kapusty.
- W tym czasie robimy ciasto. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżki mąki. Odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć na ok. 30 min i łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i jednolite.
- Formę do tarty smarujemy olejem. Wykładamy ciasto na dno i boki (część można zostawić, żeby zrobić później ozdobne paski). Wykładamy do środka kapustę i pieczemy 40 minut w 180 st. C.