Leniwe kluchy w jesiennej odsłonie na słodko.
Składniki:
Kluski:
- 500g twarogu
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej,
- szczypta soli,
- łyżka erytrytolu,
- 2 jaja,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sos:
- 4 śliwki,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
W dużym garnku nastawić wodę. Składniki na kluski dokładnie zagnieść. Ciasto powinno ładnie odchodzić od dłoni – w razie czego można dodać więcej mąki. Uformować z ciasta dwa wałki, lekko spłaszczyć i pokroić w kluski. Gotować, aż kluski wypłyną.
Śliwki i jabłka pokroić, przełożyć do rondelka. Dusić razem z cynamonem i słodzidłem, aż powstanie gęsty sosik.
Kluski podawać polane sosem śliwkowo- jabłkowym.