Robi się je dosłownie w kwadrans! To super opcja na chwilę, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu robić nic wyszukanego. Ciasteczka przygotujesz ze składników, które pewnie i tak masz w szafce 😉 W smaku przypominają tradycyjne sezamki. Możesz upiec je w formie ciastek lub, tak jak my, pokroić w batoniki.
Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych
- 2 czubate łyżki tahini
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 jajko
- 1/2 szkl. nasion sezamu
Wykonanie:
Płatki owsiane blendujemy na grubszą mąkę wraz z dodatkiem ksylitolu. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15 min. Studzimy i kroimy w batony.