pieczona owsianka z nadzieniem wisniowym bez cukru no sugar
Pieczona owsianka to danie, które nie może się znudzić! Do tego świetnie „udaje” ona różne inne słodycze i ciasta. I tak dzisiejszy przepis został zainspirowany… pączkiem. Właśnie tak – przedstawiamy Wam pieczoną owsiankę obficie wypełnioną nadzieniem wiśniowym i polaną słodkim lukrem z erytrytolu.
Składniki:
Nadzienie:
Ciasto:
Polewa:
Wykonanie:
Wiśnie przekładamy do rondelka. Dodajemy erytrytol i podgrzewamy razem tak długo, aż całość zgęstnieje, a z wiśni utworzy się gęsta konfitura.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Połowę ciasta przekładamy do pojemniczka do zapiekania. Na środek ciasta wykładamy wiśnie. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 st. C ok. 20 min.
W tym czasie mieszamy erytrytol wraz z sokiem z cytryny. Gotową polewę rozsmarowujemy na lekko przestudzonej owsiance.