Pieczona owsianka to danie, które nie może się znudzić! Do tego świetnie „udaje” ona różne inne słodycze i ciasta. I tak dzisiejszy przepis został zainspirowany… pączkiem. Właśnie tak – przedstawiamy Wam pieczoną owsiankę obficie wypełnioną nadzieniem wiśniowym i polaną słodkim lukrem z erytrytolu.
Składniki:
Nadzienie:
- 150 g wiśni mrożonych,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
Ciasto:
- 80 g płatków owsianych,
- 70 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 200 g banana,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Polewa:
- 1 łyżka erytolu pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
Wiśnie przekładamy do rondelka. Dodajemy erytrytol i podgrzewamy razem tak długo, aż całość zgęstnieje, a z wiśni utworzy się gęsta konfitura.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Połowę ciasta przekładamy do pojemniczka do zapiekania. Na środek ciasta wykładamy wiśnie. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 st. C ok. 20 min.
W tym czasie mieszamy erytrytol wraz z sokiem z cytryny. Gotową polewę rozsmarowujemy na lekko przestudzonej owsiance.